Bergsøe medaljen

 

bergsoe-100

Bergsøe medaljen er indstiftet af Dansk Metallurgisk Selskab i 1964 og er opkaldt efter Poul Bergsøe som havde en stor og bred interesse for kemi og metallurgi bl.a. via sit ejerskab af en metallurgisk fabrik. Bergsøe Medaljen er Dansk Metallurgisk Selskabs fornemste pris og tildeles personer, der har ydet fremragende bidrag til metallurgien af vidtrækkende betydning for det videnskabelige og tekniske samfund i Danmark. Kandidater kan indstilles til DMS bestyrelse som uddeler medaljen når en egnet kandidat er identificeret.

Bergsøe medaljen er modelleret af billedhuggeren Svend Jespersen og fremstilles ved en galvanoproces.

Liste over modtagere:

1964: Walter Engel

for inspiration til og start af metallurgisk forskning i Danmark

1972: Kaj Offer Andersen

for hans betydningsfulde bøger om metallurgi og teknologi

1973: Egon Orowan, Michael Polanyi og Sir Geoffrey Taylor

for deres koncept om dislokationer

1989: Michael F. Ashby

for hans betydningsfulde bidrag indenfor et bredt spektrum af metallurgisk viden, materialevidenskab og teknologi.

1992: E.W Langer

for hans livslange virke og betydning for metallurgien i Danmark, for de aktive metallurger og for Dansk Metallurgisk Selskab.

1995: Vagn Fabritius Buchwald

for hans eminente indsats indenfor forskning i meteoritter og historisk metallurgi, interesse og engagerede virke for metallurgiens udvikling såvel nationalt som internationalt, samt for Dansk Metallurgisk Selskab.

2000: Niels Hansen

for hans livslange forskning indenfor et vidt spektrum af grundlæggende metallurgi, som i flere tilfælde har ført til nye eksperimentelle teknikker, der har medført en forbedret forståelse for den grundlæggende opførsel af materialer

2013: Niels-Henrik Schmidt

for hans væsentlige bidrag til udviklingen af den såkaldte EBSD teknik, som gør det muligt med et elektronmikroskop at undersøge krystalstrukturen i bl.a. metaller med meget høj opløsning. Metoden har fundet stor udbredelse indenfor både metallurgi og geologi.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *